Hai semua.. cheecah nak kongsi resepi laksa pena
ng marii!! Sebenarnya ni first time masak laksa penang. resepi dapat dari Mila kawan opis bahagian IT. Tak sangka la pulak menjadi n bertaraf 4 bintang cheewahh!! tapi che abg kata 3 bintang sbb dia dengki dgn cheecah hahahahha. k, ni dia resepinyer.. Insyaallah puas hati dan tak menyesal cuba.
LAKSA PENANG
Bahan-bahan :
- Ikan Sardin / kembong / parang / tenggiri (cheecah guna ikan sardin)
- Segenggam cili kering (ikut la nak pedas mana)
- 4 ke 5 biji bawang besar
- Bunga kantan
- Daun kesum
- 5 keping asam keping
Bahan aksesori :
- Daun Salad
- Bawang hiris
- limau nipis
- telur rebus
- cili potong
- Mee Laksa yang ready made kat kedai banyak dah skrg
Cecara nak memasaknyer :
- Rebus ikan dan ambil isi dia blend kasi hancur. tulang temulangnya pun blend n tapis masuk skali dengan isi ikan tadi...
- Blend cili kering dan bawang besar. Masuk dalam periuk dengan asam keping. rebus lah ia sehingga menggelegak.
- masuk ikan yang dah blend tadi.
- masukkan pulak daun kesom n bunga kantan.
- perasakan dengan garam dan pak aji (ajinomoto) jika makan
- SIAP!!
Boleh la dihidang dengan aksesori yang disebutkan di atas. sedap jugak kalo makan dengan petis otak udang dan nenas jika suka.
SEKIAN. SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment