Sunday 11 December 2011

:: Resepi Laksa Penang Mariii ::

Hai semua.. cheecah nak kongsi resepi laksa pena
ng marii!! Sebenarnya ni first time masak laksa penang. resepi dapat dari Mila kawan opis bahagian IT. Tak sangka la pulak menjadi n bertaraf 4 bintang cheewahh!! tapi che abg kata 3 bintang sbb dia dengki dgn cheecah hahahahha. k, ni dia resepinyer.. Insyaallah puas hati dan tak menyesal cuba.


LAKSA PENANG

Bahan-bahan :

  • Ikan Sardin / kembong / parang / tenggiri (cheecah guna ikan sardin)
  • Segenggam cili kering (ikut la nak pedas mana)
  • 4 ke 5 biji bawang besar
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • 5 keping asam keping
Bahan aksesori :
  • Daun Salad
  • Bawang hiris
  • limau nipis
  • telur rebus
  • cili potong
  • Mee Laksa yang ready made kat kedai banyak dah skrg

Cecara nak memasaknyer :

  1. Rebus ikan dan ambil isi dia blend kasi hancur. tulang temulangnya pun blend n tapis masuk skali dengan isi ikan tadi...
  2. Blend cili kering dan bawang besar. Masuk dalam periuk dengan asam keping. rebus lah ia sehingga menggelegak.
  3. masuk ikan yang dah blend tadi.
  4. masukkan pulak daun kesom n bunga kantan.
  5. perasakan dengan garam dan pak aji (ajinomoto) jika makan
  6. SIAP!!
Boleh la dihidang dengan aksesori yang disebutkan di atas. sedap jugak kalo makan dengan petis otak udang dan nenas jika suka.

SEKIAN. SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment